Endoscopie Bull Mastiff

De laparoscopische sterilisatie is de meest uitgevoerde endoscopische behandeling op onze kliniek. Hierbij wordt een gaatje in de buikwand gemaakt en vervolgens wordt met een camera in de buikholte gekeken. Met een laparoscopie zie je alleen de buitenkant van de organen. Voor inwendig onderzoek van slokdarm en maag maken wij gebruik van een flexibele scoop die via de bek wordt ingebracht

flexibele scoop

flexibele scoop

Onlans kwam Senna, de Bull Mastiff, bij ons op de praktijk. Senna had al wat langere tijd last van braken en slecht eten. Aangezien Senna al behoorlijk was afgevallen besloten wij gelijk een rontgenfoto te maken. Op de foto was voorin de buik een metalen draad te zien! Om te weten of het draad in de maag zat hebben wij eerst met de flexibele scoop in de maag gekeken. Het draad zat niet in de maag toen hebben wij de buik open gemaakt en vonden het draad los in de buik.

senna ijzerdraad

 

Tijdens de operatie bleken de nieren van Senna te klein en onregelmatig van oppervlak te zijn. Uit het bloedonderzoek bleek dat de nierfunctie slecht was.

Uiteindelijk bleek dat de slechte nierwerking een groter probleem voor Senna was dan het lost stuk ijzerdraad in de buik.

Senna Amerikaanse Bulldog