Nadelen sterilisatie hond
Gewichtstoename. Het wegvallen van de vrouwelijke hormonen heeft een invloed op de stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat een teef na de sterilisatie wat sneller dik wordt. Dit is te voorkomen door light-voer of 10-20 % minder brokken te geven na de sterilisatie.
Urineverlies bij grote rassen.De sluitspier van de blaas kan, vaak op oudere leeftijd, door het wegvallen van de vrouwelijke hormonen verslappen. Dit kan leiden tot urineverlies tijdens de slaap. Met medicatie is dit doorgaans eenvoudig te verhelpen. De Boxer, Bouvier, Doebermann, Weimaraner, Bobtail, Rottweiler, Rhodesian Ridgeback, Ierse Setter en Riesenschnauzer zijn gevoeliger voor incontinentie na een sterilisatie, vooral in combinatie met een gecoupeerde staart.
Vachtveranderingen. Na het steriliseren kunnen kleine veranderingen in kleur of vachttype optreden.
Gedrag. Doorgaans merkt u geen veranderingen in het gedrag van de hond na de sterilisatie. Af en toe zijn er teven die tijdens de loopsheid of tijdens de schijnzwangerschap behoorlijk van slag zijn, dit is natuurlijk over na de sterilisatie. Is een teef agressief naar andere honden dan gaat dat na een sterilisatie niet over. Het kan zelfs verergeren, zeker als ze voor de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd. In tegenstelling tot bij reuen, heeft het wegvallen van de geslachtshormonen dus nauwelijks invloed op dominantie of agressiviteit.
Tot slot moet opgemerkt worden dat bij honden van grote rassen (>30 kg lichaamsgewicht) de kans op kruisbandletsels en botkanker groter is als ze op erg jonge leeftijd (voor de 1e loopsheid) gesteriliseerd worden.