Algemene informatie over de cyclus van de hond

De meeste honden worden twee keer per jaar loops. Een uitzondering hierop zijn wilde honden en primitieve hondenrassen zoals de Basenji, Tibetaanse mastiff of wolfskruisingen (zoals de Saarloos wolfshond). Deze honden worden één keer per jaar loops, meestal tijdens de late winter tot vroege voorjaar. Ook kennelhonden die buiten gehouden worden kunnen maar één loopsheid per jaar vertonen. De loopsheid wordt dan meestal in mei gezien. 

De eerste loopsheid treedt bij een kleiner ras eerder op dan bij een groter ras. Gemiddeld wordt een kleine hond tussen de 7 en 8 maanden voor het eerst loops. Bij een groot ras is dit gemiddeld op 9-10 maanden leeftijd.

Loopsheid: pro-oestrus en oestrus 
De loopsheid bestaat uit twee delen: de pro-oestrus en de oestrus. Tijdens de pro-oestrus, die gemiddeld 9 dagen duurt (3-17 dgn), trekt de teef de reu aan, zijn de vulvalippen gezwollen en is er een helderrode vaginale uitvloei zichtbaar. De teef is echter niet dekbereid. In de oestrus, die gemiddeld ook 9 dagen duurt (3-21 dgn), trekt de teef nog altijd de reu aan, maar staat ze nu wel dekkingen toe. Bovendien zijn de vulvalippen minder gezwollen en is de vaginale uitvloei nu eerder roodbruin van kleur. 

Pas op,  tijdens de loopsheid heeft de teef de neiging van huis weg te lopen!

Metoestrus en schijndracht 
Indien geen bevruchting heeft plaatsgevonden kan na een loopsheid een schijndracht optreden. Dit wordt ook wel de metoestrus genoemd en duurt ongeveer net zolang als een echt dracht, namelijk 63 dagen. De teef kan met knuffelbeertjes gaan dragen, nestgedrag vertonen en zelfs melk produceren. Schijndracht komt echter niet bij alle teven voor. In de natuur is dit verschijnsel overigens geen afwijking. In roedels mogen namelijk alleen de dominante teven nakomelingen krijgen. De andere vrouwelijke teven die schijndrachtig zijn kunnen de dominante teven helpen bij de verzorging en overleving van hun pups. Als gezelschapsdier kan een teef die schijndrachtig is wel minder plezierig zijn voor de eigenaars. 

Een teef kent geen overgang. Dit betekent dat zij haar hele leven loops blijft worden en dus ook vruchtbaar!

Morning-after prik.  Als uw hond ongewenst gedekt is, bestaat er een injectie die een dracht voorkomt. Gelet op de risico’s (baarmoeder ontsteking/beenmergbeschadiging) wordt deze injectie afgeraden.

Voorkomen van de loopsheid

De prikpil

Door middel van een injectie met hormonen kan de loopsheid worden voorkomen. Deze injectie moet elke 5 maanden worden toegediend. Door de sterk verhoogde kans op baarmoederontsteking en melkklierkanker wordt deze methode nauwelijks toegepast.

Sterilisatie

De termen castreren en steriliseren worden beiden gebruikt voor het onvruchtbaar maken van een dier. Officieel betekent Steriliseren het afsluiten van de eileiders of zaadstrengen. Castreren betekent het verwijderen van eierstokken of teelballen. De term steriliseren wordt algemeen gebruik als wij het hebben over het onvruchtbaar maken van een teef. In de praktijk worden echter altijd de eierstokken verwijderd, eigenlijk is dit dus een castratie.

De eierstokken kunnen via een buiksnede of via een kijkoperatie verwijderd worden.