Hoe gaat een laparoscopische sterilisatie in zijn werk?

Het principe van de laparoscopie(kijkoperatie) is dat je een buikoperatie uitvoert via 2 kleine gaatjes. De chirurg hoeft niet met zijn/haar handen in de buik van het dier waardoor de belasting van het dier en de kans op infectie minimaal is.

De scoop (hiernaast afgebeeld) is een optiek waar een lichtbron en een camera op aangesloten wordt. De buikholte wordt gevuld met medisch gas. Dit is nodig om een holle ruimte te creeren om te kunnen werken. Vervolgens wordt de scoop via een gaatje van 5 mm ingebracht. Op een monitor wordt een scherp beeld verkregen van alle organen. De eierstok wordt opgezocht en de baarmoeder wordt gecontroleerd.

Via het andere gaatje wordt het overige instrumentarium ingebracht. De Kliniek voor Endoscopie maakt gebruik van een speciaal humaan apparaat om de bloedvaten van de eierstokken dicht te sealen. Dit maakt de ingreep bij uw hond of kat uiterst betrouwbaar! Vervolgens worden beide eierstokken verwijderd en beide gaatjes gesloten

Een kijkoperatie heeft veel voordelen t.o.v. een normale buikoperatie. Daarom worden humaan de meest voorkomende ingrepen bijna allemaal via een kijkoperatie uitgevoerd. In de Diergeneeskunde wordt deze techniek nog niet veel toegepast. Dit komt enerzijds door de hoge aanschafprijs van het benodigd instrumentarium en apparatuur. Anderzijds vereist deze techniek ook de nodige kennis en ervaring die d.m.v. speciale trainingen moet worden opgedaan.

Voordelen van een LAPAROSCOPISCHE STERILISATIE

* beter overzicht van de buikorganen door gebruik van een camera
* 2 kleine gaatjes van 0.5-1 cm i.p.v een buikincisie van 5- 10 cm
* lichtere narcose
* minder pijn na de operatie
* sneller herstel
* geen uitwendige hechtingen (geen kap of kraag!)
* minder kans op complicatie’s zoals nabloeden of wondinfectie

Laparoscopische sterilisatie van een hond

voorbereiding kijkoperatie

De hond krijgt een lichte narcose en wordt aangesloten op het narcoseapparaat en de bewakingsmonitoren.
De buik wordt geschoren en gedesinfecteerd.
De camera wordt ingebracht en de buik wordt onderzocht.
Vervolgens wordt het bloedvat  van de eierstok geseald en de eierstok verwijderd.

De twee gaatjes worden gesloten en de hond mag na een uur uitslapen weer naar huis

laparoscopie hond