Wat is laparoscopie?

scoop-detailMet een kijkoperatie, ook laparoscopie genoemd, kun je via twee kleine gaatjes in de buikwand een sterilisatie uitvoeren bij hond of kat.

De scoop is een optiek waar een lichtbron en een camera op aangesloten wordt. De buikholte wordt gevuld met medisch gas. Vervolgens wordt de scoop via een gaatje van 5 mm ingebracht. Op een monitor wordt een scherp beeld verkregen van alle organen.

Via het andere gaatje wordt het overige instrumentarium ingebracht. De Kliniek voor Endoscopie maakt gebruik van een speciaal humaan apparaat om de bloedvaten van de eierstokken dicht te sealen. Dit maakt de ingreep bij uw hond of kat uiterst betrouwbaar! Vervolgens worden beide eierstokken verwijderd en beide gaatjes gesloten

Een kijkoperatie heeft veel voordelen t.o.v. een normale buikoperatie. Daarom worden humaan de meest voorkomende ingrepen bijna allemaal via een kijkoperatie uitgevoerd. In de Diergeneeskunde wordt deze techniek nog niet veel toegepast. Dit komt enerzijds door de hoge aanschafprijs van het benodigd instrumentarium en apparatuur. Anderzijds vereist deze techniek ook de nodige kennis en ervaring die d.m.v. speciale trainingen moet worden opgedaan.

Lees meer over de voor en nadelen van een laparoscopische sterilisatie.