Voordelen  sterilisatie hond

Na een sterilisatie:  een teef wordt niet meer loops
Geen bloedverlies en geen kans op een  ongewenste dekking

Na een sterilisatie: geen schijndracht meer.
Veel teven worden 6-10 weken na de loopsheid schijnzwanger. Dit kunt u merken aan het gedrag: de teef is onrustig, vertoont nesteldragen en sleept met spulletjes. Daarnaast zijn  de melkklieren opgezwollen en er komt soms melk uit.

Na een sterilisatie: sterk verminderde kans op melkklierkanker.
Melkklierkanker is één van de meestvoorkomende vormen van kanker bij de hond .Bij melkklierkanker ontwikkelen zich tumoren (=gezwellen) in de melkklieren van de hond. Dit kunnen  goedaardige of kwaardige tumoren zijn. Ook zijn er tussenvormen. Meestal moeten ze operatief verwijderd worden.   En als een hond aanleg heeft voor deze tumoren betekent dat vaak meerdere operaties omdat de tumoren terugkomen in een ander melkklierpakktet. Een teef heeft 10 melkkklieren! Na elke loopsheid neemt de kans op het ontstaan van deze tumoren toe. Daarom wordt ook geadviseerd in ieder geval voor de 2e loopsheid te laten helpen. Als een teef op jonge leeftijd gesteriliseerd is dan  is de kans op het ontstaan van deze tumoren meer dan 70 % minder.

Na een sterilisatie: sterk verminderde kans op baarmoederontsteking.
Gedurende elke loopsheid verandert de baarmoederwand door de werking van de hormonen. Dit leidt op latere leeftijd tot verdikking van het slijmvlies en het ontstaan van cysten in de baarmoederwand. Dit maakt de baarmoeder gevoelig voor ontstekingen.
Tijdens de loopsheid staat de baarmoedermond open. Bacterien kunnen dan gemakkelijk binnen komen en een ontsteking veroorzaken. Een ontstoken baarmoeder moet bijna altijd via een operatie verwijderd worden!

Na een sterilisatie: minder kans op suikerziekte
Na elke loopsheid produceert de hond 2-3 maanden het hormoon progesteron. Dit hormoon verhoogt het bloedsuikergehalte. Hierdoor moet er meer insuline worden aangemaakt. Op oudere leeftijd kan dat leiden tot suikerziekte.